Logo pltelephone newemailFb 1VK 1Insta 1YouTube 1PL lang 2RU lang 1

000

W Publicznej Bibliotece Polonijnej w Astanie 27 stycznia została otwarta wystawa młodej artystki Zofii Marcynowskiej.

WystawaZofiaMarcynowska 1

„Publiczna Biblioteka Polonijna, działająca przy Stowarzyszeniu „Polska Jedność” w Centralnej Bibliotece Miejskiej im. M. Auezowa od 2019 roku stała się ulubionym miejscem nie tylko miłośników polskiej literatury, ale także wielu twórczych ludzi ze stołecznej Polonii. Organizujemy tu warsztaty kreatywne i wystawy, które z przyjemnością odwiedzają przedstawiciele „Polskiej Jedności”, a także innych stowarzyszeń etniczno-kulturalnych. Ta osobista wystawa Zofii Marcynowskiej, aktywistki naszej organizacji, jest pierwszą w jej życiu. Jesteśmy zaszczyceni, że możemy pomóc młodym talentom w ich rozwoju” - powiedział podczas otwarcia Rinat Dussumov, Wiceprezes Stowarzyszeniа „Polska Jedność” i Dyrektor Publicznej Biblioteki Polonijnej.

Publiczności pokazano dwadzieścia prac Zofii o różnej tematyce. Centralnymi obrazami były dedykacje dla Polski, które cieszyły się dużym zainteresowaniem.

13-latka od dzieciństwa z zamiłowaniem zajmuje się malarstwem. Ma na swoim koncie kilkadziesiąt prac, brała udział w wielu konkursach międzynarodowych i ogólnokrajowych. Potwierdzają to zdobyte dyplomy i certyfikaty, w tym dyplom za pierwsze miejsce w VI Konkursie "Witaj Wiosno!" zorganizowanym przez Stowarzyszenie „Polska Jedność”  i Gabinet Języka Polskiego im. Adolfa Januszkiewicza przy wsparciu Ambasady RP w Kazachstanie w 2022 roku.

„Dziękuję za wsparcie wszystkim, którzy brali udział w przygotowaniu tej wystawy. Byłam bardzo zdenerwowana, dużo czasu zajęło mi wybranie obrazków do pokazania. Kocham malarstwo, to dla mnie wyjątkowy świat” - powiedziała Zofia.

Wystawa będzie czynna przez miesiąc, a wstęp na nią jest wolny. Adres Publicznej Biblioteki Polonijnej: 4/1 aleja Abyłaj Chana, Astana, Centralna Biblioteka Miejska im. M. Auezowa. Godziny pracy: poniedziałek - sobota, 10.00 - 18.00.

WystawaZofiaMarcynowska 2

WystawaZofiaMarcynowska 3

WystawaZofiaMarcynowska 4

WystawaZofiaMarcynowska 5

000